top of page
  • Foto van schrijverEvelyn Neirinck

Hoe kan je als KMO blijven rekruteren in tijden van Corona?

Stilaan wennen we aan de nieuwe realiteit, aan het anders werken in tijden van corona.

In de eerste weken werden veel vacatures in KMO’s on hold gezet, omwille van de praktische belemmeringen, maar ook uit schrik voor de toekomst.


Toch blijft het nu, meer dan ooit, belangrijk om te werken aan de toekomst. Zorg er als bedrijf voor dat je de heropleving niet mist en blijf ook nu actief op de jobmarkt!


Nog nooit waren zoveel mensen thuis zoals nu. Bovendien hebben velen nu de tijd om alles in de weegschaal te leggen en na te denken over de toekomst. Ideaal dus om als bedrijf op de radar te blijven van potentiële kandidaten.


Maar hoe doe je dat nu, rekruteren in tijden van corona? Ik deel graag wat tips:


Online vacatures

Voor KMO’s kunnen online vacatures een zeer goede, en budgetvriendelijke manier zijn om kandidaten te zoeken. Je kan bijvoorbeeld vacatures plaatsen op de gratis vacaturesite van de VDAB. De VDAB-site beschikt ook over een enorme database waar je eventuele kandidaten kan terug vinden. Natuurlijk zijn er ook de betalende jobboards, maar voor kleine KMO’s kan dit te duur zijn.


  • TIP: In sommige sectoren dreigt er een personeelstekort door de coronacrisis, bijvoorbeeld in de retail, voeding, seizoensarbeid… VDAB kan je hierbij helpen. zet #COVID19 in de functietitel en de medewerkers van VDAB ondersteunen de zoektocht naar extra personeel (meer info op de website van VDAB).


Sociale media

Nu er massaal thuis gewerkt wordt, spenderen we met zijn allen ook meer tijd op sociale media. Het is het ideale ogenblik om ook deze weg te verkennen, indien dat nog niet het geval is. Veel KMO’s voelen de nood om aanwezig te zijn op sociale media, maar weten niet goed hoe. Rekruteren via sociale media is een goede eerste stap.


Op Facebook kan je trouwens gratis een vacature plaatsen vanuit de bedrijfspagina.


Ontdek via het Helpcentrum van Facebook hoe je vacatureberichten kunt maken en hoe je deze berichten op de pagina van je bedrijf kunt plaatsen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld LinkedIn heeft Facebook een heel breed publiek. LinkedIn is handig om vacatures te plaatsen, maar je zal er niet zo snel een bouwvakker of een operator vinden.


Op Facebook kan je kandidaten vinden met heel diverse vaardigheden en opleidingen en uit veel meer verschillende sectoren. Het is bovendien een goede tool om de passieve werkzoekenden bereiken.


LinkedIn is dan weer een uitstekend medium voor de rekrutering van bedienden. Met de gratis formule, kan je zelf op zoek gaan naar kandidaten via de zoekfuncties van LinkedIn. Je kan er gemakkelijk vacatures delen. Hoe groter jouw netwerk, hoe meer bereik.

Denk dus goed na over de doelgroep die je wilt bereiken, en kies het bijpassende kanaal om de vacature te verspreiden.

Eigen werfreserve screenen

Nu er hier en daar wat meer tijd vrijkomt, het misschien het ideale ogenblik om de eigen werfreserve nog eens te screenen. Misschien vind je hier wel de witte raaf. Je kan mogelijke kandidaten inlichten over openstaande vacatures en over de sollicitatieprocedure.

Het is altijd een goed voornemen om kandidaten die in het verleden ook interesse toonden in jouw bedrijf, op de hoogte te houden van opportuniteiten.

TIP: zorg er ook voor dat de werfreserve GDPR-proof is.


Communiceer duidelijk over de sollicitatieprocedure

In tijden van corona zal jouw sollicitatieprocedure er wellicht anders uitzien. Hoe verlopen de sollicitatiegesprekken? Worden er testen afgenomen? Hoe starten nieuwe medewerkers op? Hoe verloopt het onthaal? Informeer de kandidaten over de specifieke covid-maatregelen in het bedrijf.


Wees voorbereid op de toekomst!

Sommige bedrijven functioneren momenteel in overlevingsmodus, maar toch is het belangrijk om aan de toekomst te denken. Wat na deze crisis? Stel een plan op voor na de crisis en denk hierbij zeker na over de eventuele personeelsbehoeften.


Heb je na het lezen van deze tips nog nood aan advies op maat? Wilt u hulp bij het online rekruteren? Het je twijfels over hoe je een sollicitatiegesprek voert ? Hoe achterhaal je of een kandidaat geschikt is?

Ik begeleid je graag stap voor stap: van het oplijsten van competenties en vaardigheden, een goede vacature opstellen, het interviewen en inschatten van sollicitanten tot en met het onthaal van uw nieuwe werknemer op de eerste dag, …

Contacteer mij vrijblijvend. Ik maak graag kennis met jouw bedrijf en denk graag mee over de toekomst!


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page