top of page
Foto van schrijverEvelyn Neirinck

Kortdurende ziekte kost jaarlijks gemiddeld bijna 1.500 euro per zieke werknemer (SD Worx): tijd voor actie

In de meeste bedrijven waar ik kom, of het nu grote bedrijven of KMO's zijn, is ziekteverzuim een gekend probleem en een uitdaging voor zaakvoerders en HR-medewerkers. Toch wordt de werkelijke kost vaak nog onderschat. Wist je dat ziekteverzuim trouwens vaak een indicatie is van andere onderliggende problemen in het bedrijf? Het loont dus echt de moeite om preventief aan de slag te gaan en zo onnodige kosten te vermijden.


De cijfers spreken nochtans voor zich

Volgens een rapport van SD Worx (2023)* kost kortdurend ziekteverzuim (minder dan een maand) in België gemiddeld €1527,63 per voltijdse werknemer. Voor een organisatie met 100 werknemers komt dat neer op meer dan €150.000 per jaar. En dat zijn alleen de directe kosten! De indirecte gevolgen, zoals productiviteitsverlies, vervanging regelen, stijgende werkdruk en demotivatie, maken de impact nog veel groter.

Ziekteverzuim: een symptoom van iets groters


Verzuim is dus duur. Maar verzuim is meer dan alleen een kostenpost. Vaak wijst het op onderliggende uitdagingen, zoals stress, een te hoge werkdruk, slechte communicatie of een gebrek aan welzijnsinitiatieven. Het is een waardevolle graadmeter van de algemene gezondheid van je organisatie. De moeite dus, om er werk van te maken!


In 5 stappen naar een sterk verzuimbeleid


Wil je ziekteverzuim inperken? Hier zijn vijf bewezen strategieën die je kunt toepassen:


1. Verhoog het bewustzijn: Veel medewerkers beseffen niet welke impact hun afwezigheid heeft op de organisatie. Bespreek de cijfers, bijvoorbeeld hoeveel ziektedagen er waren in de afgelopen maand en welke gevolgen dit had voor de planning en het team. Door transparantie vergroot je het bewustzijn, zonder met de vinger te wijzen.

2. Overweeg flexibele werkopties: Nieuwe flexibelere manieren van werken, zoals hybride werken of glijdende en flexibele werkuren, kunnen stress en overbelasting verminderen.

3. Aandacht voor welzijn: 'zorgen voor' jouw medewerkers verhoogt de betrokkenheid en vermindert verzuim. Volgens een enquête van de externe preventiedienst Mensura zijn acties voor veerkracht, tegen stress en burn-out topprioriteit voor 71% van de werknemers. Zorg dat je weet wat er leeft door af en toe de medewerkerstevredenheid te bevragen. Sensibiliseer rond stressmanagement, beweging op de werkplek,...

4. Organiseer terugkeergesprekken: Plan een terugkomgesprek met elke medewerker die weer aan het werk gaat. Dit hoeft geen formeel gesprek te zijn, maar eerder een check-in: “Hoe gaat het met je? Is er iets waar we je bij kunnen helpen?” Deze gesprekken kunnen waardevolle inzichten opleveren over mogelijke werkgerelateerde oorzaken van verzuim. Kleine aanpassingen, kunnen soms een groot verschil maken.

5. Signalen vroeg herkennen: Burn-out, bore-out en stressklachten zijn geen taboe meer. Zorg dat medewerkers, maar zeker leidinggevenden, getraind worden om de signalen van mentale problemen tijdig te herkennen. Vaak hebben medewerkers zelf niet door dat ze over hun grenzen gaan, of durven ze dit niet aan te kaarten. Een cultuur van openheid kan veel leed – en verzuim – voorkomen.


Hoe ik kan helpen?


Ik ondersteun bedrijven om niet alleen verzuim te meten, maar ook te voorkomen. Samen maken we een plan op maat op dat werkt voor jullie bedrijf.


Benieuwd hoe ik jouw bedrijf kan ondersteunen? Laat een bericht achter of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen zorgen we voor een gezondere toekomst – voor je mensen én je bedrijf.


*SD Worx: ziekteverzuim in België 2023

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page