top of page
  • Foto van schrijverEvelyn Neirinck

Op zoek naar een HR-manager? Overweeg eens een freelancer.

Geregeld voel ik nog weerstand vanuit de KMO-wereld om een externe HR-adviseur of een freelance HRM in te schakelen. Laat mij jou overtuigen om het toch te doen!


De externe HR-Manager, jouw co-piloot


De tijd dat de zaakvoerder of de personeelsverantwoordelijke een louter administratieve rol had, ligt lang achter ons. De Human Resources Manager is namelijk de spilfiguur van het bedrijf geworden, de bruggenbouwer die ervoor zorgt dat de bedrijfsleiding en de medewerkers op dezelfde vlucht, bestemming succes, zitten.Eén van de grootste uitdagingen waar bedrijven tegenwoordig mee kampen is het aantrekken van nieuwe collega's, het aan boord houden van goede medewerkers, maar ook het motiveren van alle teamspelers. Drie cruciale elementen in het uitbouwen van een gezonde, groeiende en bloeiende onderneming!


Kies daarom een ervaren co-piloot, een echte HR-expert.


9 Voordelen van een externe HR-expert of freelancer:

1. Objectief advies

Een externe HR-manager bekijkt uw bedrijf met een frisse blik. Hij kan u op dingen wijzen die u zelf niet meer ziet en ze oplossen met vernieuwende ideeën. Hij werkt voor verschillende opdrachtgevers. Er is minder sprake van een machtsverhouding en dat verlaagt de drempel wat goed is voor de organisatie en voor het team.


2. Helikopterview

Door in verschillende keukens te kijken, en aan een variëteit aan projecten te werken, kan de freelancer snel de cultuur van een nieuwe organisatie doorgronden. Als buitenstaander overziet hij in een ijl tempo waar mogelijke knelpunten zitten en hoe die op te lossen.


3. Flexibel: alleen waar en wanneer nodig

Het voordeel voor een KMO is dat je geen fulltime kracht dient aan te nemen. Je kan genieten van dezelfde kennis en ervaring van een HR-manager uit een grote onderneming, maar alleen wanneer je er nood aan hebt. Je betaalt alleen wanneer je de hulp van de freelancer nodig hebt.


4. Kennis van het ondernemerschap

Freelancers zijn kleine ondernemers en begrijpen u als ondernemer daarom heel goed. Zo weten ze dat u de kosten laag wilt houden, snel resultaat wilt zien en dat alleen het beste goed genoeg is. Een freelancer is een ware duizendpoot omdat hij of zij alle facetten van de eigen kleine onderneming zelf uitvoert: marketing, administratie, boekhouding, klantenservice,...

Van een freelancer mag u verwachten dat hij zeer zelfstandig werkt. Ze hebben kennis van hun vak en hebben geen uitgebreide begeleiding nodig om het werk goed uit te voeren.


5. Parate kennis en ruime expertise

Een freelancer is een echte specialist ter zake, die zich voortdurend bijschoolt en op de hoogte blijft van de laatste trends in het vakgebied. Geef toe, als zaakvoerder is dit moeilijk te evenaren.


6. Kennis van digitale ontwikkelingen

Ook op het vlak van HR, ontwikkelt de technologie zich razendsnel. Freelancers die voor verschillende opdrachtgevers werken, komen in contact met een enorme waaier aan tools, digitale platforms, oplossingen... Dat is waardevolle kennis waar elke opdrachtgever voordeel uit kan halen.


7. Netwerk van professionals

Freelancers werken regelmatig samen en kennen veel professionals in hun werkveld. Denk aan collega HR-adviseurs, coaches, arbeidsjuristen, assessmentbureaus of vakgroepen. Zo is aanvullende expertise altijd dichtbij.


8. Full focus op het project

Een externe HR-adviseur kan een echte meerwaarde bieden omdat hij een objectieve kijk kan behouden en, los van het operationele gebeuren, zich volledig kan focussen op HR-projecten waar meestal niet de nodige tijd word voor gevonden door de vaste medewerkers of de de bedrijfsleiding. Hij behoudt full focus op het toegewezen project.


9. Relatief lage kosten

Op het eerste zicht lijkt het inhuren van een freelancer altijd duur, door de relatief hoge uurtarieven. Maar als werkgever moet u niet vergeten dat u geen sociale lasten hoeft te betalen, geen bedrijfswagen moet voorzien, geen verzekeringen moet betalen,... en ook niet te maken heeft met ziekteverlof of vakantiegeld. Je betaalt ook enkel voor de werkelijk gepresteerde tijd. Uiteindelijk blijkt die freelancer daardoor juist goedkoop te zijn!


Overtuigd en denk je eraan om een externe HR-expert in te schakelen? Misschien ben ik wel de geknipte co-piloot...

Neem zeker contact en we bekijken samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.


met wijze groeten,


Evelyn Neirinck84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page